De schreeuw om seks in tijden van rouw

De schreeuw om seks in tijden van rouw

In het boekje RouwLust vertellen weduwes over hun gemis, verlangen en verwarring. Zin hebben in seks als je man net dood is. Dat is heel gewoon, en toch kan of mag het niet. Maar van wie eigenlijk?

“Het maakt niet uit. Honger. Ik heb honger. Mijn hele lichaam schreeuwt. Het lijkt niet op te houden. Bij buien zie ik in elke man een prooi. Mannen pas op, hier kom ik en ik heb honger.”

Ze winden er geen doekjes omheen. De vrouw is in rouw en wil seks. Nu meteen. Het staat er zwart op wit in RouwLust, een openhartige verzameling van verlangens, fantasieën en lusten in tijden van diep verdriet om de dood van hun geliefde.

Het boekje is tot stand gekomen nadat stichting De Jonge Weduwe, opgegaan in Netwerk Hemelrijk, een symposium organiseerde over Huidhonger. Het lichaam doet rare dingen met je als je partner wegvalt, daarin verschillen mannen en vrouwen niet zo veel van elkaar. Het lijf gaat op slot, raakt opgewonden, er stroomt van alles en soms is het hartstikke dood.

En ja, seks hoort daar ook bij. Wat lastig kan zijn als je plots gedwongen bent om alleen naar bed te gaan en alleen weer op te staan. Wat schuldgevoel kan opleveren als je in dat eenzame bed fantaseert over seks met een ander in de toekomst. Hoezo toekomst? Seks wil ik, hier en nu. Het mag. Het moet.

“Zin in seks. Zin in aanraking. (…) Voelen. Dat je nog Leeft. (…) Lust is Levenslust.”

Ook dat hebben mannen en vrouwen met elkaar gemeen. Voelen dat je nog leeft, en hoe heerlijk is het als een paar vreemde of vertrouwde handen dat met je doen. Ik denk (en spreek uit eigen ervaring) dat een weduwnaar er wat makkelijker overheen stapt. Hij kent minder schaamte of schuldgevoel op zoek naar nieuw lichamelijk contact.

De vijftien ontboezemingen in RouwLust zorgen niet voor rode oortjes. Wel geeft het een oprecht inkijkje in de meest basale behoefte: lichamelijk contact. Geen platte seks (nou ja, dat ook soms, hallelujah) maar vooral de onomwonden eerlijkheid over verlangens naar intimiteit en veiligheid, vanuit kwetsbaarheid en vrouwelijke kracht.

Daarin verschilt wellicht de vrouw van de man. Hij wil neuken, zij wil beminnen. Hij gaat over tot actie, zij is wat aarzelend. Hij doet, zij denkt. RouwLust maakt duidelijk dat het verlangen niet minder is.

“Het kriebelt overal van verlangen. Zal dat verlangen ooit gestild worden. Ik wil weer begeerd worden en begeren.”

Samenstellers Esther, Sandra en Miranda spreken ook uit ervaring. Zij trekken lotgenotes over de streep om zichzelf en elkaar toe te staan voor hun ‘huidhonger’ uit te komen. “Wij worstelende vrouwen maken van onszelf een taboe”, schrijven ze. Ik maak een buiging van bewondering voor het doorbreken van dat taboe.

RouwLust kost 13,50 euro (incl. verzending) en is te bestellen via de website RouwLust.com.

Comments

  • Barry | Dec 22,2017

    Oh maar daar hoef je niet voor dood te gaan hoor! Na een stevige hormoonkuur ivm prostaatkanker is alle libido weg. Dan ligt er een mooie vrouw naast je die wat sex betreft ook een soort weduwe is.
    Zonde!