Als goed nooit goed genoeg is

Als goed nooit goed genoeg is

“Het is best een leuk boekje geworden”, vertel ik aan een collega. Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen, is dat het “potverdorie een geweldig boek” is. Als de man verliest is gewoon keigoed. Maar ja, die innerlijke criticus. Leuk boekje dus.

Ik buig me deze zondagochtend over de allerlaatste wijzigingen. Ons boek is min of meer klaar, want de drukproef ligt voor me op tafel. Nu ga ik pagina na pagina, regel na regel, woord na woord, zelfs letter na letter na of het allemaal klopt. Tot mijn verrassing zijn er toch nog tikfouten in geslopen. Gelukkig kijkt een professionele corrector ook naar het manuscript.

Een kleine 80.000 woorden, zo’n 320 pagina’s, tien ontroerende interviews met bekende mannen, acht thematische hoofdstukken over mannen en tegenslag. Af en toe slaat de twijfel toe. Klopt het wel wat hier staat? Is het voorbeeld wel juist gekozen? Zijn we wel genuanceerd genoeg? Is dit het juiste woord? Het hoort allemaal bij het schrijfproces dat niet zonder bloed, zweet en tranen kan.

Maar de twijfel? Ook die laat zich zien. “Tim, dit slaat helemaal nergens op”, hoor ik het kritische stemmetje bij vlagen in mijn hoofd uitschreeuwen, smiespelen of fluisteren. Dit is wie ik ben. Het kan altijd beter. Ja, het is goed, echt heel goed, maar toch ook is het niet goed genoeg. Ik ken het stemmetje van oudsher. Het ligt altijd op de loer, vertrouwd en hartstikke ongewenst.

Sinds co-auteur Wim van Lent in het voorjaar van 2017 het idee opperde om samen een boek te schrijven, ben ik aan de slag gegaan om een ‘kick-ass boek’ te schrijven. Het moest goed zijn, meer dan goed. Het moest voor professionele hulpverleners tot de diepste kern doordringen. Het moest de geïnteresseerde lezer vol in zijn of haar hart raken. (Ja, het boek is voor mannen én vrouwen een ‘must-read’.)

Zo’n boek is het geworden. Dat zeg ik zonder bescheidenheid want zo ben ik dan ook wel weer. Dankzij inhoudelijke feedback van meelezers en een zorgvuldige en liefdevolle begeleiding door Uitgeverij Balans is het versie na versie uitgegroeid tot een boek dat staat. Wie als (partner van een) man met tegenslag, verdriet en rouw te maken krijgt, zal zich herkennen in Als de man verliest.

In dit laatste stadium voordat het manuscript naar de drukker gaat ontdek ik waar die trots vooral op is gebaseerd. De openhartigheid waarmee de mannen in dit boek over hun verlies, pijn en onvermogen durven te praten. Dat is iets wat ik zelf heb moeten leren na de verschillende verliezen in mijn leven. Niet makkelijk, maar wel helend. Daarom is het ook zo’n leuk boekje geworden.

Meer info vind je hier: Als de man verliest – Uitgeverij Balans

Tim.Overdiek@gmail.com / 06 23 27 55 34

Comments

 • Elly Austen | Sep 1,2019

  Ben erg benieuwd.
  Succes ???

  • timoverdiek | Sep 3,2019

   Dank, Elly

 • Bert Slagter | Sep 2,2019

  Heb in 2010 het vorige boek gelezen, het heeft mij indertijd veel steun gegeven.
  Ik ga zeker ook dit boek kopen en lezen.

  • timoverdiek | Sep 3,2019

   Fijn, het nieuwe boek is een mooi vervolg. Dank.

 • Mieke Bloemendal | Sep 2,2019

  Ben zeer benieuwd Tim … belangrijk maatschappelijk onderwerp zoals we inmiddels, mede door jouw eerdere openheid, weten. Good luck!

  • timoverdiek | Sep 3,2019

   Dank je, Mieke. Voor je lieve woorden en je steun.

 • Peggy | Sep 3,2019

  Tim, wanneer komt het uit?
  Ik kan niet wachten!
  Zo’n belangrijk thema!!!!

  • timoverdiek | Sep 3,2019

   1 oktober in de winkel. Wij kunnen ook niet wachten.

 • Ingrid Timmermans | Sep 4,2019

  Herkenbaar, dat kritische duiveltje…..ik ben erg benieuwd Tim. Succes met de lancering. Ik ga het zien in de boekhandel. Houdoe war.

 • Palmyra Bakker | Oct 1,2019

  Ik kijk uit naar de boekpresentatie vrijdag in Pakhuis de Zwijger en het is vast een fantastisch boek geworden. Het college bij Land van Rouw dat mannen anders rouwen dan vrouwen was al heel interessant. Ben benieuwd naar de verhalen van de 10 interviews.