Tranen, zo lang de voorraad strekt

Tranen, zo lang de voorraad strekt

Wie maakt me los, mensen? Op mijn zolder wacht een voorraadje op lezers van het boek dat ik nooit heb willen schrijven. Tranen van Liefde is sinds deze week officieel uitverkocht. Tienduizend stuks over de toonbank (maar psst, ik heb nog wat doosjes).

Het is me wat, het leven van een boek. De ontkieming van een idee, de zwangerschap van het schrijfproces, de lancering als geboorte, de oohs en aahs bij het vasthouden van ‘het kind’, de tweede, derde en vierde druk als uitbreiding van het gezin. En na een kort leven de verbanning naar de ramsj, het liefdevolle hospice van de literatuur.

Het overkwam Tranen van Liefde, mijn dagboek over het jaar na de dood van mijn vrouw Jennifer, moeder van onze twee kinderen. Het verscheen eind 2010 bij Prometheus, omdat ik ooit had gelezen dat de (net als ik Brabantse) uitgever Mai vroeg zijn moeder had verloren. Daar hoorde het boek thuis, en ik werd er warm ontvangen.

Als een strenge doch rechtvaardige vader (en ook dat ben ik) besloot baas Spijkers om de haperende vierde druk te dumpen bij opkoper Steven Sterk. Als die het niet had gewild, dan waren ruim drieduizend exemplaren door de papiervernietiger geslingerd. Ik kocht als de wiedeweerga een paar honderd van mijn kindjes terug. Met het feit ik niet langer royalty’s ontving, kon ik leven. Life sucks.

Fast forward naar eind 2017, toen ik de deuren van mijn praktijk opende en over mannen en verlies mocht praten bij Humberto Tan en in Dagblad Trouw. Tranen van Liefde ontwaakte uit een coma (het kan dus wel), en bij Ramsj.nl zagen ze hun verstoffende voorraad beetje bij beetje slinken. Afgelopen week meldde bol.com dat het boek alleen nog tweedehands verkrijgbaar is.

Ik belde met Steven Sterk. Ja, ze waren op. Dat vervulde me met trots, maar ook met een beetje droefenis. Als schrijver wil je dat je boek tot in eeuwigheid verkrijgbaar blijft. En mijn zoldermagazijn zal ook leegraken, merkte ik. De afgelopen dagen zomaar vijf bestellingen. Een tientje voor mijn gesigneerde boek, plus verzendkosten. Stuur me maar een mail met je gegevens: tim.overdiek@gmail.com.

Tranen, zolang de voorraad strekt. (En bij In de Wolken hebben ze kennelijk ook nog wat doosjes.)

Inmiddels ben ik met collega-therapeut Wim van Lent bezig aan een boek over het thema Mannen en Verlies. We interviewen bekende Nederlandse mannen over hun verliesverhaal en duiken in de materie met voorbeelden en bijbehorende uitleg. We zijn goed op streek, dus een nieuw ‘kindje’ is in de maak. Ergens in het najaar zijn we uitgeteld.

Ik vind bovendien vast wel een manier om ook Tranen van Liefde nieuw leven in te blazen. Het was door de dood van mijn geliefde misschien een ongewenste bevruchting. Het weerspannige leven van dit boek maakte me door de vele reacties in de voorbije jaren ook duidelijk dat rouw door mannen zijn eigen wegen kent. Een levensles waar ik dankbaar voor ben.

Contact: Tim.Overdiek@gmail.com / 06 23 27 55 34

Comments

 • sandra wijnen wijnen | Mar 10,2019

  Hallo Tim,

  Ik doe de opleiding Omgaan met verlies kind en jongere bij “land van Rouw” en zou graag jouw boek willen bestellen..kan dat via deze mail?

  vriendelijke groeten,
  Sandra Wijnen

  • timoverdiek | Mar 10,2019

   Stuur je me een mailtje met je gegevens? Tim.Overdiek@gmail.com Dan maak ik het snel in orde.

 • Petra de Jong | Mar 10,2019

  Hallo Tim,

  Het zou mij helpen mij meer te kunnen verplaatsen in mijn partner die ik zeer recent ben verloren, hij was een man met veel verlies in zijn leven. Het zou mij kunnen helpen het verlies wat hij met zich meedroeg te begrijpen, ik voel dat ik zijn verlies wat met mij meedraag, dit wil ik graag een plekje geven.
  Recent zag ik de aflevering van ‘de kist’ met jouw verhaal, dit raakte mij diep. En ook al zullen mannen en vrouwen verlies verschillend verwerken en ervaren, ik herkende zeer veel in je verhaal.
  Mooi dat je jouw verhaal en ervaringen deelt.

  Hartelijke groet,
  Petra de Jong

  • timoverdiek | Mar 10,2019

   Spijtig wat jou/hem is overkomen, Petra. Stuur je me een mailtje met je gegevens, dan maak ik het in orde. Tim.Overdiek@gmail.com

 • Brigitte Slenter | Mar 10,2019

  Dag Tim

  Graag wil ik in het bezit komen van dit mooie exemplaar.

 • Jacqueline Duynstee | Mar 11,2019

  Dag Tim
  Graag bestel ik je boek voor mijn partner die de sprong heeft genomen om volledig als rouw en verlies coach te gaan werken . Heb je nog een exemplaar ? Alvast dank
  Hartelijke groet Jacqueline Duynstee

 • Veronique | Mar 11,2019

  Dag Tim,
  8 maanden geleden is mijn moeder overleden en ik begin nu te merken dat ik eigenlijk helemaal niet weet wat ik met mezelf aanmoet ondanks dat ik gewoon doorga (werk etc)
  Zou ik iets aan jouw boek hebben?
  Alvast bedankt, Groeten Veronique