De comeback van Virgil en Hans

De comeback van Virgil en Hans

Met een boek op schoot begin ik aan Duitsland-Nederland. Als het niks wordt, kan ik altijd gaan lezen en met een half oog de wedstrijd in de gaten houden. In de negende minuut is het raak voor Duitsland. Okay dan, ik open Maak je Comeback van Hans van Breukelen.

’s Middags was ik bij de lancering van het boek, waarin Van Breukelen en co-auteur Benno Diederiks een strategie toelichten om jezelf na een fikse tegenslag weer op te rapen. Het feestje was in Zeist. Van Breukelen beleefde hier recentelijk zijn professionele opdoffer. Hij mislukte als technisch directeur. Heerlijk, terug in het hol van de leeuw.

In persoonlijk opzicht heeft de vroegere doelman van Oranje ook het nodige te verstouwen gekregen. Zijn eerste echtgenote Karen overleed aan alvleesklierkanker, in hetzelfde jaar dat mijn vrouw Jennifer door een verkeersongeval om het leven kwam. We zijn dus lid van dezelfde club. Af en toe kruisen onze paden. Een half woord is dan genoeg.

Ik lees in het boek hoe Van Breukelen na zijn vertrek bij de KNVB op de vlucht sloeg. “Om mezelf te heroriënteren”, schrijft hij. Wegduiken voor de pijn. Reizen, mensen opzoeken en meer sporten. “Het voelde als een nederlaag, ik was kwaad en teleurgesteld en wilde maar één ding: ik wilde het achter me laten, maar ik wist niet hoe.”

Na twintig minuten staat Oranje met 2-0 achter. Koeman zit zich op te vreten in de dug-out. Dertig jaar geleden stonden hij en Van Breukelen samen op het veld. Europees kampioen. Herinneringen aan Hamburg. Hans: “Ich hoffe das Du…” Of dat Duitse shirt waarmee Ronald… Het is 2018. Scheisse, 2-0. Het is voorbij. Ik blader verder in het managementboek.

Diederiks en Van Breukelen hebben acht fasen ontwikkeld waar je doorheen moet om de regie over je eigen leven terug te pakken. Vallen, drang naar rehabilitatie, inzicht, willen, kunnen, durven en mogen. Daarna gloort de overwinning. De comeback is een feit. Ik bewaar de toelichting op hun aanpak voor een andere keer. Ik lees vooral over Hans.

Van Breukelen is eerlijk in het benoemen van zijn worstelingen, zijn tegenslagen, zijn tekortkomingen en zijn bereidheid om in de spiegel te kijken. Dat is niet zelden het moeilijkste voor een man als het even tegenzit. Genoeg mensen en omstandigheden om met verwijtende vingers naar te wijzen. Dat heeft hij lang genoeg gedaan. Nu niet meer.

Gejuich op de buis. Ach, de eer is gered. Vijf minuten voor tijd scoort Quincy Promes. 2-1 voor Duitsland, daar kan ik mee naar bed. Die uitslag kennen we. Uit 1974. Dertig jaar geleden was het andersom. Een historische avond, belangrijker voor ‘ons’ dan de finale tegen Rusland. Ik denk aan Deelder. “Hoe vergeefs des doelmans hand zich strekte…”

Van Breukelen is 62 jaar. Hij heeft net een nieuwe knie. Is opa van twee kleinkinderen en zou makkelijk zijn dagen kunnen slijten op de golfbaan. Het tegendeel gebeurde. Hij stond vol innerlijke kracht op het podium in Zeist. Dat was na zijn afgang vorig jaar wel anders geweest. Zijn lichaam sputterde tegen. “Blijkbaar kan een mentale tegenslag ertoe leiden dat je letterlijk niet lekker in je vel zit.”

Het boek leest vlot. Het is blessuretijd in Gelsenkirchen als ik op pagina 210 aankom. “Stop met name je energie in zaken die je zelf kunt beïnvloeden. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.” Van Breukelen doet het met een inzichtelijk boek. Ronald Koeman met een tactisch briefje. Verdediger Virgil van Dijk rondt het in de spits af. 2-2. Wat een comeback, mannen!

Maak je comeback, vind jezelf opnieuw uit na een tegenslag – Hans van Breukelen, Benno Diederiks. S2uitgevers. Meer informatie op www.hansvanbreukelen.nl. De opbrengst van het boek gaat naar de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Meer informatie op www.supportcasper.nl

 

Comments are closed